Kárász
(Carassius)
A
kárászok nemzetségét jellemzi a bajusztalan csúcsba nyíló száj, a mindkét
oldalon egy-egy sorban elhelyezkedő négy garatfog, valamint a hátúszóban
található bognártüske.
A
széles kárász
Carassius carassius
Régóta
ismertek a ponttyal alkotott hibridjei, amelyek közül a nőstények termékenyek,
míg a hímek rendszerint steril példányok.
A kárász (balra), és az ezüstkárász (jobbra) bognártüskéje.
(Berinkey
nyomán ©)
Történelem,
a régi magyar és latin elnevezésekkel
Dr. Hankó
Béla és Dr. Leidenfrost
Gyula után
©
A
széles kárász, magyar nevén; karics, aranykárász, fattyú kárász, kárász,
magyar kárász, széles kárász.
A ponttyal alkotott hibridjei; kárászponty, pontykárász.
Ismertető bélyegei; tompa, szűknyílású és keskeny ajkaktól körülvett
szája, igen széles homloka és alig kimetszett farokúszója van. Színe,
amely sokszor változik, többé-kevésbé sötétedő sárga, amely a hátán
acélkékbe, az úszókon pedig pirosas színbe megy át. Az igen hosszú hátúszót
3 kemény és 14-21 lágy sugár, a mellúszót 1 és 12-13, a hasúszót 2 és
7-8, az alsóúszót 3 és 5-6, a farokúszót 19-20 sugár tartja kifeszítve.
Tetemesebb nagyságra nálunk nem tesznek szert a kárászok, ritkán érik
el a 20 cm hosszúságot és a 700 g-os súlyt. A halszakértők pontosabb
vizsgálatokkal kiderítették, hogy a megnyúlt alakú és Bloch
által Carassius gibelio néven leírt
alak, Herman Ottó
kövi kárásza, csak elsatnyult fajváltozatnak tekintendő,
annál is inkább, mert a kárászok is régóta tenyésztett halak, melyek
alakváltoztatásra hajlamosak. Így ma már senki sem kételkedik abban,
hogy a pontykárász a Cyprinus
kollari, a ponty és a kárász kereszteződéséből keletkezett
korcs.
A kárász Közép, Észak és Kelet-Európában és Észak-Ázsiában honos. Gyakori
a Duna és Rajna-vidék folyóiban és tavaiban, úgyszintén Oroszországban
és Szibériában. A kárász főleg férgekből, rovarálcákból, korhadó növényi
részekből és iszapból táplálkozik, és ennek megfelelően életének jó
részét a fenéken éli le. Itt tölti a telet is dermedten, sőt Pallas
szerint, befagyhat a jég közé és később újból életre kel. Ha a kárászt
ponttyal tartjuk együtt, rendszeresen korcsokat hoz létre, és ezért,
továbbá mert pusztítja a pontyivadékot, ki kell küszöbölni a pontyos
tavakból.
"… E hal - írja Gesner - igen kártékony a halastavakban, mert egy öreg
kárász elhajtja, és elüldözi a legnagyobb pontyot is, amit a halászok
jól tudnak és ezért is ügyelnek arra, hogy a pontyos tavakba kárász
ne kerüljön…"
Tógazdasági szempontból a kárásznak csak ott lehet jelentősége, ahol
a vizek túlságosan sok korhadékot tartalmaznak. Ilyen víz nem rontja
el a kárász húsának ízét, míg ellenben a ponty húsa az ilyen vízben
úgyszólván ehetetlenné válik.
|